Wie is JAAP? Ik was in elk geval benieuwd. JAAP is eigenaar van een wijnzaak in Utrecht. Ik kocht daar onlangs de “ Just Fucking Good Wine” van Neleman en iemand die dit verkoopt, moet in mijn ogen net zo leuk bezig zijn met wijn als Neleman zelf. Dus ik met JAAP om de tafel.

Plusplunt 1; JAAP is toegankelijk.

Er was echter nog een reden waarom ik extra benieuwd was. Ik wilde weten hoe dat nou zit met biologische wijn. De zin of onzin ervan zeg maar.  En ik hoop jij ook…  In mijn ogen zinnig, maar wel complex.

Les 1; niet alle biologische wijnen hebben een keurmerk, maar sommigen zijn het dus wel.  Keurmerken kosten geld, dus niet iedere wijnboer werkt hiermee.

Les 2; er zijn chemische middelen op de markt die gezonder zijn voor een vruchtbare grond dan 100% natuurlijke middelen.  Dan krijgen ze echter geen bio keurmerk. Huh? Het gaat toch om wat beter is op de lange termijn?

Les 3; zodra sommige klanten ontdekken dat JAAP 100% biologische wijnen verkoopt, maken ze rechtsomkeert. “Ik heb niets met biologisch”, zeggen ze dan. Huh? Het gaat toch om wat jij lekker vind en wat jij hiervoor wilt betalen?

Pluspunt 2; JAAP verkoopt alleen maar lekkere wijn. Een slechte wijn komt niet in zijn winkel.

Combineer les 3 en pluspunt 2 met elkaar en dan zeg ik “I am lost”. Waarom zijn er mensen die per definitie GEEN biologische wijn willen kopen? Ik voel een klein marktonderzoek aankomen, jij? Ik herhaal. Waarom zijn er mensen die per definitie GEEN biologische wijn willen kopen? Ik nodig jullie allen massaal (!) uit om mij en JAAP het antwoord te geven.

Pluspunt 3; De wijnen bij JAAP zijn betaalbaar.

Pluspunt 4; Alle wijnen die JAAP verkoopt zijn bio(dynamisch) geproduceerd.

Nou vind ik per definitie ‘lekker’ en ‘betaalbaar’ moeilijke begrippen. Als jij iets ‘vies’ en ‘duur’ vind en ik hetzelfde ‘lekker’ en ‘betaalbaar’, dan hebben we allebei gelijk.  Iedereen heeft nou eenmaal een ander smaakpallet en een andere portemonnee. En ook nog eens een andere visie op waar hij of zij zijn geld aan uit wil geven. Ik kies eerst voor een goede SMAAK en dan pas of iets duurzaam en/of biologisch is. Ik wil namelijk genieten van wat ik eet en drink. Jij ook toch?  Maar. Als ik de keus heb uit iets smaakvols bio (en in mijn ogen betaalbaar) of niet, waarom zou ik dan geen bio kiezen?  Op de lange termijn is dit namelijk voor ons allemaal echt beter. Dat is geen onzin. Dat is gewoon zo.

P.S. Dus wie is nou JAAP ? Ontmoet hem zelf tijdens zijn wijnproeverij op 22 november of borrel op 20 december. Beide in de winkel. Ik ben er ook.  Zien we je daar?

 

 

Delen maakt de wereld zoveel mooier...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email