Hippe en verrassende foodconcepten in Utrecht? Bestaat dat?! Jazeker! Daan (Stan & Co) en ik lieten dit een jaar geleden al aan diverse foodbloggers met onze eigen foodtour zien, woensdag 22 maart was het aan Food Inspiration om de ogen te openen van 170 Nederlandse professionals in food.

Ook ik sprong op de fiets. Als #foodinspirationpioneer op #foodtour door mijn eigen stad Utrecht. "Onondekt Utrecht" is meer dan de moeite waard op het gebied van food, dit was de insteek. Een niet te missen locatie als het gaat over het inspelen op de laatste foodtrends. Goed en lekker eten en met een echt eerlijk verhaal. Ik vond het verrassend om te merken dat Utrecht nog steeds primair als studentenstad wordt gezien. Voor velen staat dit synoniem aan kwaliteit van eten wat te wensen over laat. Een stad die ver achter loopt op Amsterdam en Rotterdam. Bovendien slecht bereikbaar met de auto (ja, de trein is een veel beter alternatief). Ik neem je graag mee langs de locaties die ik bezocht en nodig je absoluut uit deze allemaal ook zelf te ervaren!

Poké Perfect

Zus Quinta en broer Gerrit hebben jarenlang in Californië gewoond. Daar waren de Poké bowls (een gerecht uit Hawaii) de gewoonste zaak van de wereld. Bij thuiskomst in Nederland bleek dit hier vrij onbekend. Quinta is dol op gezond eten en salades. Ze ergerde zich aan al het ongezonde eten en dat een salade nooit hetzelfde was, ook al bestelde ze vaak haar favoriet. Ze mistte haar Poké Bowl. Nu bowls helemaal hot zijn, vond ze het tijd om dit zelf op de kaart te zetten. Na een succesvolle opening in Amsterdam, volgde na 4 maanden de 2e vestiging in Utrecht. 

Een authentieke Poké (letterlijk vertaald in stukjes gesneden) bestaat uit sushi rijst, rauwe vis en diverse soorten groente. Bedoeld als gezonde snelle maaltijd.  Dit alles in een kom en je hebt een perfecte Poké bowl

Popocatepetl

Een concept wat al een aantal jaren bestaat, maar wat in een nieuw jasje is gegoten. Ze gingen terug naar hun roots, om het ware Mexicaanse eten op de kaart te zetten. Niet-traditionele gerechten zijn verdwenen van de kaart en ook de inrichting is grondig aangepakt. Met een knipoog verwijst deze naar verschillende Mexicaanse gebruiken. Zoals de lampen aan het plafond die de sfeer geven van de Mexicaanse tuinfeesten, de vele hoefijzers aan de muur het bijgeloof symboliseert en ook de Azteekse objecten ontbreken er niet. 

Mij zie je hier zeker nog eens terug! Ga je mee hier naartoe? 

food trendtour dogma hotdogs

Dogma

De gewone dingen bijzonder maken. Dat is wat Jeroen en Hugo hier doen. Niet zomaar een worst, maar een ambachtelijke. Gemaakt van varkensvlees, kip, lam, maar ook vegetarisch en zelfs veganistisch. Je kunt er zelfs een (bijna) glutenvrij broodje bestellen. De 7 zonden en 7 deugden voeren ze hier in alles met een grote knipoog door. Een bekende van hen ontwierp bijpassende kunst aan de muur en de servetten. Je betaalt hier rond de €9,- voor een hotdog, wat allesbehalve duur is.  De hotdog is een serieuze hoofdmaaltijd en bovendien betaal je voor ambacht, vakmanschap en de extra aandacht die je krijgt. Verrassend details: 60% van de bezoekers is vrouw.

Hier lik je je vingers af (zonder knoeien ga je hier de deur niet uit!) bij een Patserige Pater, Verboden Verlangen en de Donderse Dogma

The Malt Vault

De eigenzinnige Australische Said heeft begin maart deze whiskeybar geopend met een grote wens voor ogen; whiskey toegankelijker maken voor een groter publiek. Whiskey wordt door veel mensen gezien als een vrij elitair mannendrankje. Ook denkt vrijwel iedereen in eerste instantie aan de Schotse en Ierse variant. Dat ook vrouwen hier van genieten en er veel meer te ontdekken valt, laat hij graag zien. Dit doet hij door het aanbieden van 4 whiskey-tastings. Een soort mini-proeverij waarbij je 3 verschillende soorten kunt proeven. Op een toegankelijke wijze ontdek je zo ook de nieuwe wereld whiskey waarmee hij de Japanse, Zweedse en Ijslandse whiskey op de kaart zet.

Ontdek het zelf!

 

Instock

Wat voor Freke, Bart, Selma en Merel begon met het winnen van een Young Talent wedstrijd bij Ahold, is uitgegroeid tot een scala aan initiatieven om voedselverspilling op de kaart te zetten. In Utrecht betekent dit sinds december 2016 een eigen restaurant waar je ook workshops kunt volgen. Bij Instock koken ze met producten van Appie die anders zouden worden weggegooid. Er is ook een kookboek, foodtruck voor festivals en een programma voor kinderen op de basisschool. Alles voor bewustwording rondom voedselverspilling en wat jij er aan kunt doen om dit tot een minimum te beperken.

Yam, zo smaakt voedselverspilling absoluut naar meer!

 

Van de Straat

Vanuit een reislustige achtergrond en de wens om buren met elkaar te verbinden startten Jeroen en Thijs begin 2016 met Van de Straat. Zij wonen zelf al jaren in Lombok. Een up-en-coming buurt, maar ook een wijk die een ruigere kant van Utrecht laat zien. Met trots prijkt hier authentiek streetfood van over de hele wereld op de kaart. Bovendien heeft alles een duurzaam en eerlijk verhaal. De ingrediënten die ze gebruiken zijn biologisch, vers en lokaal. De gebruikte materialen zijn duurzaam. Ze schenken niet zomaar een glas wijn, maar een wijn waarvan ze weten waar deze vandaan komt. Strijk hier neer en vraag er naar. En geniet verder samen van het streetfood wat je samen deelt. Want door samen eten te delen kom je werkelijk in contact met elkaar....  

Ook drink je er Thijstea. Een ijsthee ontwikkeld door Thijs met niets anders dan gered fruit als ingrediënt. Geniet hier samen!  

 

 

Roost aan de Singel

Een primeur ten top! Het nog niet officieel geopende pop-up restaurant Roost aan de Singel opende voor ons zijn deuren. Van 1 april t/m 31 oktober kun je hier aan de nieuwe doorgetrokken Catharijne Singel genieten van Zuid-Afrikaanse boerenworst van de braai. Lekker in het zonnetje buiten loungen met een biertje in de hand. 

Ik kan niet wachten tot 1 april en neem mijn Zuid-Afrikaanse lief hier zeker mee naartoe. Benieuwd of de boerenworst als zoon van een slager de test zal doorstaan. Ik vond 'm heerlijk en voel aan alles; dit is de plek waar je deze zomer in Utrecht wilt zijn! 

Deze dag liet mij zien wat ik allang weet en verkondig; Utrecht is het ontdekken waard! Ik nodig je dan ook uit zelf op ontdekkingstocht te gaan. Behoefte aan een #foodtour als deze? Neem contact met mij op en ik bespreek graag de mogelijkheden! 

Say yes to new adventures!

 

Delen maakt de wereld zoveel mooier...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email