Tijd voor de workshop broodbakken. Met een mannetje of 30 staan we ieder achter een eigen voorraad van bloem, water, gist en zout. Voordat we mogen beginnen vraagt de bakker wie er wel eens brood gebakken heeft. Een paar mensen durven hun vinger op te steken. Een dame wordt door de bakker aangesproken met de vraag hoe warm brooddeeg moet zijn. Uhm, zegt de dame twijfelachtig, 22 graden? “Als je niet weet waarom je iets doet, doe het dan niet. Ik noem dat geen broodbakken, ik noem dat aankloten.” Oef, die komt even binnen. Ik denk dat de dame in kwestie het liefst in de grond verdwenen was, althans, dat zou wel mijn wens zijn geweest, had ik in haar schoenen gestaan.

Toegegeven, de bakker deed het wel charmant, dus kwam er ook wel weer leuk mee weg. Ook een mooie wijsheid wel, weten waarom je iets doet. Gelijk heeft ie. Tijd voor #handjesinhetdeeg. Overigens niet mijn tekst, maar van #bakkertjezelf zoals je op facebook, twitter en instagram kunt zien.

We mogen aan de slag en krijgen stap voor stap duidelijk uitleg. Overigens word ik direct blij van het bloem wat voor mijn neus staat. Of is het meel? Goed, kom ik later op terug. Het zit in een pak waarop staat “Ik bak geweldig, jij trouwens ook”. Hoe leuk is dat! Ik voel aan alles dat dit een leuke workshop gaat worden. En ik krijg gelijk.

Binnen een uur weet de bakker ons met enorm veel enthousiasme wat broodkennis bij te brengen. Hoe het nu zit met de temperatuur van het deeg en waarom dat zo belangrijk, over gluten, kneden en het belang van opbollen. Wonderlijk in korte tijd zoveel kennis op te doen. En het allemaal te redden onze brioche broodjes oven-klaar te hebben. Ik denk dat menigeen de workshop heeft verlaten met het idee dit thuis veel vaker te gaan doen. Ik wel in elk geval.

PS Later thuis inderdaad met het boek “Ik bak geweldig, jij trouwens ook” van de bakker, Edwin van Desemenzo, aan de bak gegaan met foccacia en dat ging ongeveer zo…

Delen maakt de wereld zoveel mooier...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email