Green is the new black. Groen. Niet meer weg te denken uit ons culinaire leven. Concepten op basis van 80/20, een (part-time) vegetarische of vegan lifestyle, maar ook bewust en duurzaam eten, de kunst van het conserveren en gezond eten. Allemaal trends van 2017 die ook in 2018 door zullen zetten. Trends die ook Amersfoort omarmt. Samen met Citymarketing Amersfoort organiseerde ik voor een aantal foodbloggers een foodtour door Amersfoort om de vijftig tinten groen van Amersfoort te laten zien. Dit is waar ik de bloggers mee naartoe nam…

Restaurant DLC

Een warm welkom van Tim in het restaurant dat volledig en sfeervol gebouwd is uit gerecyclede materialen. Een oude kas uit het Westland en tafels en stoelen van de kringloop. Bij “Daily Local Cooking” wordt grotendeels met verse producten uit de omgeving gekookt. Groente en fruit uit eigen kas, moestuin en leverancier het Boeren Hart uit de omgeving, eieren van eigen kippen en huisgemaakte likeur. Wij smikkelden van bitterballen van oesterzwam en mosterdzaad en miniquiches van zuurkool, taleggio en ciso cress.

VanBlik

Op de boot van Maartje’s ouders ontstond het idee om het slechte imago van eten uit blik af te stoffen. Tijd voor nieuw leven in het conservenschap. Om te laten zien dat eten uit blik naast duurzaam (langer houdbaar, ook met minder suiker en zout) echt heel lekker organiseerde Maartje een “masterchef” cookoff. De uitdaging voor de bloggers; een recept maken met VanBlik  wat in 15 minuten klaar is. Sarah en Wendy wonnen een VanBlik fiets met hun gevulde courgettes met de chili con carne van VanBlik.

De Nieuwe Graanschuur

In deze kleine supermarkt vertelde eigenaresse Judith ons enthousiast over het biologische en zoveel als mogelijk lokale en verpakkingsvrije assortiment. Zoveel als mogelijk, want ook voor koffie, thee en chocolade kun je hier terecht. Judith kent elke leverancier van alle producten, waartussen werkelijke pareltjes zitten zoals het stierenvlees van boer Jacob Beeker en appelsoorten als Dijkmans Zoet en de Lunterse Pippeling . Haar verhaal inspireerde en heeft de bloggers op ideeën gebracht om duurzamer te shoppen. 

Blur Your Life

Deze conceptstore met een all-day-breakfast corner, is er voor mensen die de waarde inzien van producten die 'goed' doen. Van pindakaas van 100% pinda’s tot mooie kleding, vegan, vegetarische, gluten- en lactose vrije taartjes, koffie en cadeaus met een verhaal. Sanne en Rianne werken samen met 70 ondernemers die elk een stukje van de winkel huren. Zij zorgen voor de verkoop en het delen van alle verhalen. En niet te vergeten huisgemaakte taartjes om je vingers bij af te likken…   

SLA En Meer

Eigenaar Jelle vindt het belangrijk dat gezonde voeding vooral ook lekker smaakt. Het uitgangspunt van alle salades, brood met groentedips en taarten is dat we met z’n allen (ook mannen!) op een makkelijke manier gezond en lekker kunnen eten. Ze koken elke dag vers met zoveel mogelijk biologische producten. Voor ons stond er een plank met brood van Bakkerij Boersma klaar met dips van pastinaak, biet en zoete aardappel en zelfgemaakte groentechips. Ook smullen?

Madonna

Een primeur, want op 1 november opende Madonna officieel haar deuren. Sven en Maaikel vonden dat er in Amersfoort meer aandacht mocht zijn voor gezond en goed eten in combinatie met echte gastvrijheid. Met z’n industriële open look waarbij oude balken nog te zien zijn, hopen ze verschillende mensen aan te spreken. Je kunt er de hele dag terecht, van ontbijt tot after dinner drinks. De verwijzing naar Italië is met een knipoog, ze serveren veel gerechten met een gezonde twist uit de houtgestookte oven. Wij smulden van een vegan cheesecake met pompoen en een salade met peultjes, bloemkool en zoete aardappel.

groen amersfoort ferander

Ferander

Bij een groene foodtour mag een fiets niet ontbreken uiteraard. Wendy en ik fietsten op een wel heel bijzondere fiets die blikken vangt. Namelijk van het Amersfoortse bedrijf Ferander dat de wereld verandert per fiets. Met de aankoop van deze fiets geef je jongeren in Ghana een toekomst. Elke fiets is uniek want ieder frame is anders dankzij het gebruik van natuurlijke bamboe uit Ghana. Zo maken zij de wereld mooier en vergroten ze jouw fietsplezier. Nieuwsgierig? Neem een kijkje bij Ferander zelf.

Ik kijk terug op een mooie foodtour, een fijne samenwerking met Citymarketing Amersfoort en de foodbloggers. Het maakt mij blij dat ik op deze manier aandacht schenk aan inspirerende ondernemers die oog hebben voor de wereld van morgen.

Benieuwd naar wat de foodbloggers er zelf over schreven? Lees het blog van Deedylicious, Vertruffelijk, South and Pepper, Rock This City en Altijd Trek

Ook interesse in de organisatie van een foodtour? Ik ga graag met je in gesprek!

Delen maakt de wereld zoveel mooier...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email