Eten in een oude Prodentfabriek, met je voeten in het zand genieten van een corona bij een heksenketel, je eigen koffiebonen branden en in een oud klooster nippen aan een glas wijn. Om te laten zien hoe verrassend en innovatief Amersfoort is op het gebied van food, organiseerde ik in samenwerking met Citymarketing regio Amersfoort op donderdag 25 augustus (op ongeveer de heetste dag van het jaar) #foodtour033 voor 15 foodbloggers .

Zoals je begrijpt een foodtour langs niet ‘zomaar’ wat horecazaken, maar allen zaken met eigenaren die een geheel eigen (zeer bewuste) visie op food hebben. Ze denken na over wat ze doen en hoe ze dat doen.  Hun hart en ziel stoppen in hun zaak en dat proef je…lees hier meer over deze zaken die meer dan een bezoek waard zijn!

Restaurant Dara

Dara

Bij Dara zeggen ze "tell we what you eat and I’ll tell you who you are”. Het is een ontmoetingsplek waar je met aandacht geniet van het eten en elkaar. Echt met aandacht, want hier staat gastvrijheid voorop. Ze willen je verwennen. Iets laten eten wat je thuis niet eet. Hier bestel je kleine gerechten - mezzes - uit verschillende nationale- en internationale streken waarmee ze verrassende combinaties maken.

De Vereeniging Amersfoort

De Vereeniging

Eten wat de pot schaft, gezond en precies genoeg. Dat is waar Nathalie van de Vereeniging zich elke dag weer voor inzet. Koken met de seizoenen mee, met zo min mogelijk waste. Met het opscheppen houden ze rekening met no-waste.  Je krijgt een portie die genoeg moet zijn, maar als het dat niet is, scheppen ze gerust een keertje extra op. Gezond eten staat hier voorop en iedere dag is het een verrassing wat er op het menu staat. Via het Voedselcollectief Amersfoort kiezen ze voor producten die rechtstreeks bij regionale telers vandaan komen.  

Het Lokaal Amersfoort

Het Lokaal

Cor en Rinke staan voor regionaal. Waarom iets van ver halen, terwijl er zoveel moois uit de buurt te halen valt? De ambitie van het Lokaal is om zoveel mogelijk mensen gezonde, verse en (liefst) biologische producten van dichtbij en uit het seizoen te laten consumeren. Thuis, maar ook in restaurants en kantines.

In het verslokaal doe je je dagelijkse (vers)boodschappen, in het proeflokaal geniet je van hun producten tijdens ontbijt, lunch en themadiners. Ook hebben ze een leslokaal waar koffiebranderij Boot een workshop Barista geeft, bakker Elsenburg een workshop broodbakken of Dr. Chocolate je instructies geeft voor met het maken van je eigen chocolade.

Hoog Vuur Amersfoort

Hoog Vuur

Bij Hoog Vuur bereiden ze eerlijke en lokale producten op ambachtelijke wijze in houtgestookte ovens. De Nederlandse fabrikant Weltevree (gelegen in de Eemhaven) heeft speciaal voor hen deze houtovens gemaakt onder hun motto: Home is where the stove is. En zo voelt deze plek…als home.  De ovens passen bij de stoere en industriële uitstraling en sluit aan bij hun visie. Werken met lokale producten: vlees van hun de koeien van boer Jacob uit de buurt en kruiden uit eigen tuin. De beleving van stoken en koken staat centraal in de open keuken van het restaurant in de oude Prodentfabriek. Tim vertelt je er graag meer over.

Zandvoort aan de Eem

Zandfoort aan de Eem

Een oase van rust en ontspanning in de drukte van alle dag. Met dat voor ogen startte eigenaar André hier ruim10 jaar geleden als pionier in het Eemhaven gebied. En dat staat vandaag de dag nog als een (strand)huis. Met je voeten in het zand en een corona in je hand is het heerlijk vertoeven hier. Bijzonder; bestel een op het vuur pruttelende heksenketel, waarvoor je zelf de groenten snijdt en het eten uit deze pot met elkaar deelt. 

 

De Saffraan

Saffraan

Hier eet je op niveau en leggen eigenaren Kars en Moniek je volledig in de watten. Het restaurant is gevestigd in een 100 jaar oude klipper wat bijdraagt aan het gevoel op een bijzondere plek te zijn gearriveerd. Kars kookt hier, ook na hun verlies van de Michelinster, de sterren van de hemel. Jezelf en je partners eens culinair verwennen? De Saffraan weet daar wel raad mee…  

Wijnbar zuster Margaux

In wat 500 jaar terug een klooster was, huisvest sinds juni 2016 wijnbar zuster Margaux. Letterlijk betekent Margaux ‘parel’, maar het staat ook voor Château Margaux, één van de beroemdste Franse wijngaarden ter wereld. En met recht. Een verborgen parel waar je je (zeker in de prachtige tuin!) waant als god in Frankrijk. Leuk detail: ze gebruiken producten van Het Lokaal en daarmee is de cirkel met het Eemhaven gebied weer rond.

Benieuwd naar wat de foodbloggers en City Marketing Amersfoort er zelf over schreven? Lees het blog van Ellicious, Goodfoodlove, Wanderlust , Taste our Joy, Foodie on tour, Josephine Kookt, Les us stay for a day, Our Hangry Kitchen , The Holy Kauw, Culinessa en Citymarketing regio Amersfoort.

Ook interesse in de organisatie van een foodtour? Ik ga graag met je in gesprek!

Delen maakt de wereld zoveel mooier...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email