Vlees is momenteel een hot item. Aan de ene kant zijn hamburgers van de BBQ, Dry Aged vlees en grote stukken vlees van de Big Green Egg en de Josper Grill helemaal hip, aan de andere kant is er aandacht voor het eten van minder en steeds beter vlees. Ook bier staat in de spotlights. Waar een aantal jaren terug wit- en bockbier speciaalbier waren, zit ‘m dat nu veel meer in lokaal gebrouwen (craft)bier met elk hun eigen stijl en smaak. Kortom. De wereld van vlees en bier is spannend en in ontwikkeling! Aangezien vlees & bier samen een perfecte combinatie vormen, al helemaal tijdens het zomerse BBQ-seizoen, organiseerde ik in opdracht van Citymarketing Amersfoort ‘Vlees & Bier #foodtour033’. Ik dook er samen met 10 foodbloggers op zaterdag 24 juni helemaal in.  Ga je mee op ontdekkingsreis?

long john pub

Jong John Pub

Om 10.00 uur startten we bij Long John Pub. Een echte Engelse Pub met een hotel. Gelegen aan het water en vlak naast de toren Jange Jan wat het middelpunt van Nederland is. Een mooi startpunt. We werden verwend met een goede kop koffie en smakelijke muffins. Het was nog vroeg, dus de verleiding van één van de tien bieren die ze op tap hebben, konden we nog even weerstaan.

foodtour dille en kamille

Amersfoortse bierhistorie

Amersfoort was in de middeleeuwen een echte bierstad. Harald van Amersfoortse gidsen nam ons terug naar die tijd. Als een van de oudste en grootste biersteden van Nederland kende de stad in hoogtijdagen zo’n 50 bierbrouwerijen. Leuke details; in de huidige Dille & Kamille zat vroeger brouwerij De Kroon en het Amersfoortse Phoenix bier was in 1873 groter dan Heineken. Ook typisch voor toen - de verkoop en slacht van varkens op de varkensmarkt en de visafslag op de vismarkt. Tijd om te laten zien welke plek vlees & bier anno 2017 in (regio) Amersfoort innemen….  

boerderij hoeve ravenstein

Boerderij Hoeve Ravenstein

De beste plek om méér over vlees te horen? Juist, bij de boer zelf. In vier tuktuks reden we naar boerderij Hoeve Ravenstein. Wat voor boerin Gerda 30 jaar geleden als een hobby vanuit huis begon, is uitgegroeid tot echt boerenbedrijf in een schitterende 250 jaar oude boerderij. Hier bezorgen ze het Belgische wit blauwe ras een goed leven. Het vlees koop je in hun boerderijwinkel. Er is een moestuin, je kunt er vergaderen en op het terras genieten van een (h)eerlijke boeren lunch. Wij genoten van carpaccio, ossenhaas en een werkelijk hemelse (en geheel in stijl) bier & bacon taart! 

erics beer craft

Eric’s Beer Craft

We komen aan bij Het Lokaal. Een streeksupermarkt voor dagelijkse boodschappen, lunch en diner. Ook vind je er koffiebrander Boot, desembakker Elsenburg en bierbrouwer Eric’s Beer Craft. We vielen met onze neus in de boter, uhm hop en mout, want Eric was net aan het brouwen. Eric wil weer het echte ambacht meegeven. Liefst met zoveel mogelijk lokale ingrediënten en zonder chemische toevoegingen. In zijn ambachtelijke bier zit de aandacht van de maker in plaats van een volledig gecontroleerd fabrieksmatig proces. Brouwen doet hij sinds 1988. Lange tijd als hobby, nu met een eigen craftbeer brouwerij. Nog naast zijn baan als IT-er, maar zijn droom is hier over een paar jaar volledig van te kunnen leven... 

van gogh bitterballen

Van Gogh frites

Een naam die het schilderij ‘de aardappeleters’ eer aan doet. De aardappelen die ze hier gebruiken worden met zorg uitgekozen voor hun zelfgemaakte frites. Inmiddels is dat “hip”, maar bij de start in 1999 bestond deze trend nog niet. Het zelf maken is puur ontstaan uit de overtuiging dat je hiermee de lekkerste frites krijgt. Ook maken ze hier in hun eigen keuken echt Amersfoortse kroketten en bitterballen. Ze werken samen met Bakkerij Boersma (paneermeel)  en slagerij Jochem Diekerhof (scharrelvlees) voor zeer smakelijke kroketten en bitterballen. Wij smulden van een vega-, garnalen- en rundvleeskroket.    

foodtour vier broers amersfoort

De Vier Broers

Voorheen In Den Volle Pot, nu restaurant De Vier Broers. Gerund door vier van origine Turkse broers die zijn opgegroeid  aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren. Hier komt de ware karnivoor volledig aan zijn trekken. Vlees wordt gegrild op de Big Green Egg, de plancha (gietijzeren bakplaat) of de houtskoolgrill, ze serveren Dry Aged meat en cold cuts op stoere houten planken. Naast veel vlees staan er maar liefst 40 speciaalbieren op de kaarten, waarvan 10 op de tap en staan er bier-spijs suggesties op de kaart.

hete kolen

Hete Kolen

In dit restaurant wordt bijna alles op de Josper grill bereid. In de keuze van hun vlees kijken ze goed naar waar dit vandaan komt. Goed vlees is de basis van hun filosofie al vind je hier ook vis en vega. Goed eten voor een goede prijs. Daarom een kleine kaart met kwalitatief goede gerechten. Ze kennen hier geen bedrijfsleider of chefkok. Alles doet het jonge team dat hier werkt met veel enthousiasme samen. Aan het einde van de dag proeven we een plakje met buikspek, pulled beef, bavette en gamba. Zalig!  

bierwinkel hop amersfoort

Bierwinkel Hop

We hebben inmiddels dorst dus neem ik de groep mee richting bierspeciaalwinkel Hop. Hier vind je ruim 500 soorten speciaalbier van over de gehele wereld. Veel Nederlandse bieren prijken trots in het schap, zo ook “JAUK” – naar recept van eigenaar en zytholoog (bierkenner) Jauk welke wij mogen proeven. Uiteraard ontbreken de van oudsher Belgische kwaliteitsbieren niet, maar vind je er ook spannende en fris ontworpen Deense bieren en meer. Zeg waar je van houdt (of degene voor wie je het koopt) en ze kunnen je door hun vergaande bierkennis feilloos vertellen wat de beste keus is.

 

rock city beers

Rock City Beers

Onder het genot van een Koene Ridder Tripel of een Amersfoort Pale Ale en een smaakvolle plank met lekkers van Hete Kolen sluiten we de foodtour bij de Amersfoortse Koen en Wiebe van Rock City Beers af. Samen met Walter en Tom brouwen ze gedurfde speciaalbieren die je zintuigen prikkelen. Ze dagen de bierdrinker en zichzelf graag uit. Iets wat niet lijkt te kunnen, doen ze toch. Aan de andere kant hebben ze veel respect voor ambacht en traditie. De naam Rock City Beers verwijst naar de Amersfoortse bijnaam ‘de Keistad’. Ze willen niet alleen hun Amersfoortse speciaalbier op de kaart zetten, maar ook de stad zelf...

Het was weer een mooie foodtour en een fijne samenwerking met Citymarketing Amersfoort en de foodbloggers. Het maakt mij blij dat ik op deze manier aandacht schenk aan deze liefhebbers van smaakvol bier en goed vlees.

Zin gekregen om zelf Amersfoort te ontdekken? Tip: in oktober is er het Bock Bier festival; een mooie gelegenheid zelf de speciale biertjes van Amersfoort en daarbuiten te proeven en strijk zeker ook even neer bij een van de andere locaties….

Benieuwd naar wat de foodbloggers er zelf over schreven? Lees het blog van Foodinista, Culi-Sandra, Smaakspionnen en Ongewoon Lekker. 

Ook interesse in de organisatie van een foodtour? Ik ga graag met je in gesprek!

Delen maakt de wereld zoveel mooier...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email