Zelf gebrande koffie in een oude gevangenis, een 3-gangen menu in een oude watertoren en eten in een bloemenzaak. Bijzondere plekken, mensen, smaken en food producten is waar ik van hou en waar ik jou mee wil inspireren. En dat Utrecht bomvol horeca-eigenaren zit die dezelfde passie en overtuiging hebben, werd bevestigd tijdens de organisatie van een #food #trendtour door #Utrecht.

Wij (Daan van Stan & co, Suzanne van Toerisme Utrecht  en ikzelf) hebben food & travel bloggers uitgenodigd met dezelfde interesse en we zijn donderdag 28 januari met z’n allen (in het zonnetje!) op de fiets gesprongen. Benieuwd?

Foodtrends en hotspots. Zijn de zaken die we bezocht hebben succesvol, omdat ze in die hokjes passen? Nee, ze zijn succesvol en krijgen de aandacht, omdat de eigenaren bewuste keuzes maken die goed zijn voor onze toekomst. Ze hebben stuk voor stuk passie voor wat ze doen. Hun passie straalt enthousiasme uit, waar zij medewerkers en gasten in meenemen. Hun zaken zijn mooi ingericht wat inspireert. Dat hun eten en drinken wat ze serveren lekker, smaakvol en toegankelijk is, is voor hen vanzelfsprekend.

Ze gaan niet voor veel, meer, haast en luxe. Nee. Less is more. Geniet van iedere hap en slok die je neemt. Kwaliteit boven kwantiteit.  Slow down. Neem de tijd.

Een greep uit de plekken waar we zijn geweest…

 • STAN&CO – Ganzenmarkt 16a
  Stan houdt van het goede leven en wil jou graag verrassen. Met gekke cocktails en voornamelijk verse en lokale ingrediënten. Kwaliteit staat echter bovenaan, dus soms komen de ingrediënten van verder weg. Nieuwe smaken laten ontdekken, mensen blij maken en het vertrouwen geven dat ze bij Stan in goede handen zijn…
 • Wijncafé Lefebvre – Neude 2
  Wijn zonder blabla.  Tweede jaar op rij uitgeroepen tot ‘beste wijnbar van Nederland’. Waarom? Ze nodigen mensen uit om verschillende wijnen te proberen en nieuwe smaken te ontdekken. Vertel in welke mood je bent en er wordt een toepasselijke wijn voor je ingeschonken. Ze maken goede wijn toegankelijk door ze betaalbaar op de kaart te zetten. Het leven is het meervoud van LEF, levensmotto van eigenaar Ernest Lefebvre, kom uit je comfort zone en laat je verrassen!
 • The Village – Wolvenplein 42
  In de oudste (voormalig) gevangenis van Nederland schuilt een must voor koffie-en muziekliefhebbers. De eigenaren zijn gepassioneerde ambachtsmensen die hun eigen bonen branden en brood en taarten bakken. In 2013 zijn ze tot de beste koffiezaak van Nederland uitgeroepen. Je proeft direct waarom.  PS. Ook te vinden op de Voorstraat en Science Park.
 • Le Jardin – Mariaplaats 42
  Hier willen ze jou laten zien dat gezond eten met groente in de hoofdrol ook leuk en lekker kan zijn. Geen stoffige of vingerwijzende visie. Op een leuke en verrassende manier laten ze mensen groente (her)ontdekken en kruiden uit hun eigen tuin. Groente eten is leuk. En heel erg lekker. PS. Ze zijn ook bloemist en binnenkort opent hun hotel. 
 • Colour Kitchen – Oudegracht 124
  Wil jij een bijdrage aan een betere maatschappij leveren als je een hapje buiten de deur eet? In deze knusse zaak op de oude gracht bieden de eigenaren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt nieuwe kansen. De kaart is allesbehalve standaard en met smaak gekozen. Probeer het een keer zou ik zeggen.
 • Blackbird – Oudegracht 222
  De twee eigenaren hebben hun zekerheden opgezegd en zijn gaan doen waar ze blij van worden. En dat is lekkere koffie en echt vintage spullen. Fietsen vooral. Niet omdat dit nu hip is, maar omdat dit hun grote liefde is. Alles wat in hun zaak staat, vinden zij zelf mooi en jij hopelijk ook. Je kunt namelijk (bijna) alles kopen zodat het een derde (of vierde, vijfde, zesde) leven gaat leiden. Wellicht niet zo commercieel, maar daardoor juist een hele fijne plek om even tot rust te komen.
 • WT Urban cafe & kitchen – Heuveloord 25A
  Gevestigd in een oude watertoren uit 1908 maken ze hier lekker eten toegankelijk. Vanuit het principe less is more, hebben ze een overzichtelijke- en regelmatig wisselende kaart.  Goed eten onbetaalbaar? Nee hoor. Een 3-gangen menu is €34,-. En over het fenomenale uitzicht op de 10e verdieping nog maar te spreken. Dat is pas echt onbetaalbaar…

Ook interesse in een georganiseerde food trendtour met een groep door Utrecht? Ik drink graag een kop koffie met je om de mogelijkheden te bespreken.

P.S. Benieuwd wat anderen over de #trendtour #Utrecht schreven? Lees het artikel van Nick van 88food, Daisy van Soetkees, Ria van MoreThanMayo, Lourens van Letusstayforaday en Kelly van GoodFoodLove.

Delen maakt de wereld zoveel mooier...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email