De geur van versgebakken cake komt mij tegemoet. Ik stap binnen bij eetwinkel Hinkelman in Utrecht en wordt warm – heel warm – ontvangen door eigenaresse Loes. De eetwinkel is nog niet zo lang open, sinds maart 2017, dus heeft Loes een evenement georganiseerd. Liefhebbers van en bloggers over goed eten komen bij elkaar om kennis te maken met de winkel. Ik had op een dichte zondagmiddag al eens likkebaardend voor het raam staan gluren, maar was er nog niet binnen geweest. Fijn dat ik er nu ben en meer mag horen over de droom van Loes die nu werkelijkheid is geworden…

Sluit even je ogen en neem het volgende in gedachte; een ouderwetse roombotercake die net uit de oven komt, stoofvlees wat staat te sudderen op het vuur, boerenkool met ambachtelijke worst die voor je neus wordt neergezet en als toetje een rabarbercompote van rabarber uit eigen tuin... zijn je ogen dicht?

eetwinkel hinkelman

Terug naar vroeger

En? Ging je terug in de tijd? Zag jij je oma (in bloemetjeschort) weer in de keuken staan? Hoe mooi zou het niet zijn wanneer alle Nederlandse recepten van vroeger, van onze oma’s, op één plek zouden samenkomen? Gegoten in een eigentijds jasje, dat wel. Boerenkoolquiche, rabarbertaart en havermout to go. Dit is de droom van Loes Varwijk – eigenaresse van Hinkelman. En realiteit geworden in haar eetwinkel Hinkelman.

hinkelman rabarbertaart

Blurring

In de eetwinkel kun je letterlijk ook eten. Naast shoppen voor wat (kook)spullen voor in je huis, geniet je er van een kop koffie met versgemaakte en ter plekke bereidde taart, of neem je je avondmaaltijd mee naar huis. Hinkelman is een keuken, winkel, take-away, helemaal van nu een alles-in-één blurring concept en houdt rekening met de gemakzoekende liefhebber van lekker eten.

hinkelman lekkers

Samenwerken

Loes is erg zorgvuldig in de mensen met wie ze samenwerkt. Ze zoekt Nederlandse producenten die met veel trots en passie hun producten maken. Producten die veel aandacht krijgen – meer dan wat je gemiddeld uit de supermarkt haal – en dat proef je. Vandaag maken we kennis met Boer & Zus en Holland Jersey.

boer en zus quinoa

Boer en Zus

Vanwege de enorme populariteit van quinoa in Nederland is deze voor de lokale Zuid-Amerikaanse bevolking bijna onbetaalbaar geworden. Waarom deze dan niet in Nederland telen dachten Janna en Toon? Zo blijft het in Zuid-Amerika toegankelijk en reduceren wij onze foodprint door dit lokaal aan te kunnen schaffen. Sinds mei 2016 telen ze quinoa op de boerderij van Janna haar ouders in Mookhoek. En met succes…

Holland Jersey

De meeste melk die wij drinken komt van de Holstein Friesian koe. De huidige melkbranche is efficiënt, maar op de lange termijn niet goed voor koe en boer. Voor Holland Jersey tijd om hier verandering in te brengen. Met melk van de kleine Jersey koe (die 30% minder eet) realiseren ze een beter model voor de boer met een eerlijke melkprijs, en brengen ze melk weer èchte melk op de markt. Ik heb het geproefd; zacht en vol, perfect voor in een latte of cappuccino!

Terwijl we genieten van een plank lekkers, de melk, de quinoa-salade en rabarbertaart vertelt Loes waar de naam Hinkelman vandaan komt. Hiervoor gaat ze terug naar eén van de rituelen van vroeger. En dat is met liefde ietsje meer koken, en dan weggeven. Als een bekende uit de omgeving troost kon gebruiken zette haar moeder een extra pannetje met eten op tafel en vroeg haar het “Hinkelmenneke”(of Hinkelman) weg te brengen. Het staat voor “met liefde gemaakt” en “graag weggegeven”. Dat is exact waar Loes voor staat, dus over de naam van haar eigen eetwinkel Hinkelman heeft ze niet lang na hoeven denken…

 

 

 

Delen maakt de wereld zoveel mooier...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email