Huisgemaakte taarten met lokale ingrediënten, een kroket gemaakt met paneermeel van de echte bakker en vlees van de scharrelslagerij, streekkazen van de boer, meer dan 500 soorten speciaalbier, croques gemaakt van desembrood en een bean-to-bar chocolade hemel. Om te laten zien waar je in Amersfoort moet zijn voor oprecht, echt en ambachtelijk eten nam ik 24 november in samenwerking met Citymarketing Amerfoort een aantal foodbloggers voor een tweede #foodtour033 mee op pad.   

buuf in de serre

BUUF in de serre

Bij deze BUUF’s is taart wat er op de kaart staat. In 2015 wonnen Carmen en Cesare de Hart en Ziel wedstrijd. Ze creëerden het ultieme horecaconcept voor de serre van de Mariënhof en konden zij hun taartendroom waarmaken.  Alle zoete en hartige taarten maken zij elke dag zelf vers in de zaak.  Met recht ambachtelijk dus. Ook de ingrediënten die ze gebruiken geven ze de nodige aandacht. Ze verwerken alleen producten uit de streek en uit het seizoen.  Wij smulden van een heerlijke chocolade-crèmetaart. Waar geniet jij binnenkort van?

bakkerij boersma

Bakkerij Boersma

Als we Sjouke zijn gang laten gaan, zou hij nog uren kunnen doorgaan. Trots vertelt hij over zijn ambachtelijke bakkersvak. Iedereen hangt aan zijn lippen als hij het verschil uitleg tussen gist en desem en waarom volkorenbrood zoveel beter voor je is dan witbrood. Voor enkele van zijn broden maalt hij zelf het graan. Dat laat hij ons zien en proeven. Net als zijn eigen speculaas met extra kruiden. Een bakker die het ommetje meer dan waard is…  

liefde en ambacht kaas

Liefde en ambacht

Als echte kaaskoppen mocht een goed stuk kaas niet ontbreken. Goed is volgens eigenaresse Robin kaas waarvan je de herkomst weet. Gemaakt door boeren uit diverse Nederlandse streken die veelal biologisch en duurzaam werken. Ook maken deze boeren  vaak nog originele familierecepten. Daarnaast krijgt het rijpen van de kaas aandacht om goed op smaak te komen. De truffelkaas die wij proefden smaakte in elk geval naar meer…

van gogh frites

Van Gogh frites

Een naam die het schilderij ‘de aardappeleters’ eer aan doet. De aardappelen die ze hier gebruiken worden met zorg uitgekozen voor hun zelfgemaakte frites. Inmiddels is dat “hip”, maar bij de start in 1999 bestond deze trend nog niet. Het zelf maken is puur ontstaan uit de overtuiging dat je hiermee de lekkerste frites krijgt. Ook maken ze hier in hun eigen keuken echt Amersfoortse kroketten. Ze namen 9 maanden de tijd om deze te ontwikkelen. Door samen te werken met Bakkerij Boersma (hij maakt van zijn brood paneermeel)  en slagerij Jochem Diekerhof (voor het beste scharrelvlees) ontstond een zeer smakelijke kroket. Ze vierden dit met het versturen van geboortekaartjes en het doen van aangifte bij de burgerlijke stand.   

bierwinkel hop amersfoort

Bierwinkel Hop

We hebben inmiddels dorst dus neem ik de groep mee richting bierspeciaalwinkel Hop. Hier vind je ruim 500 soorten speciaalbier van over de gehele wereld. Veel Nederlandse bieren prijken trots in het schap, zo ook “JAUK” – naar recept van eigenaar en zytholoog (bierkenner) Jauk welke wij mogen proeven. Uiteraard ontbreken de van oudsher Belgische kwaliteitsbieren niet, maar vind je er ook spannende en fris ontworpen Deense bieren en meer. Zeg waar je van houdt (of degene voor wie je het koopt) en ze kunnen je door hun vergaande bierkennis feilloos vertellen wat de beste keus is.

 

sweet sisters amersfoort

Sweet sisters

Chocolate lovers opgelet (en dat waren de meesten gelukkig). Dit is hemels! Voor iedereen die houdt van bijzondere chocolade is dit de plek. Smaak staat voorop, maar het is wel prettig dat de meeste chocolade hier gemaakt is van cacoa waarvan de herkomst bekend is en waarvoor de boer een eerlijke prijs heeft gekregen. Naast bean-to-bar repen kun je jezelf of een ander hier ook verwennen met ambachtelijke bonbons. En met liefde vertellen ze je het verhaal achter elk stuk chocolade.  “Chocolate is the answer, who cares what the question is?”  

jochem diekerhof

Scharrelslagerij Jochem Diekerhof

Het is even doorstappen, maar het gastvrije onthaal met een goed glas rode wijn (zouden meer slagers moeten doen!) valt in goede aarde. Bij Jochem niets anders dan vlees afkomstig van dieren die verantwoord zijn gefokt en zijn specialisatie in dry-aged vlees. Het laatste betekent dat het vlees in een speciale koelcel nog enkele weken, net als vroeger, wordt gerijpt. Het zachte vlees heeft een intense smaak net als de hamburgers die speciaal voor ons op de big green egg zijn gegaard. De kerst komt er aan, dus ik zeg…ga langs bij Jochem of bestel anno 2016 zijn vlees online!  

son of a croque

Son of a Croque

Last, but zeker not least strijken we aan het einde van de tour aan tafel bij Ruben. Onder het genot van een glaasje kijkt iedereen enthousiast terug op de dag. Ondertussen worden er croques op tafel gezet welke zijn gemaakt met desembrood van de Veldkeuken. De traditionele croque met kaas, gerookte ham en bechamelsaus ontbreekt uiteraard niet, maar ook andere smaakvolle combinaties als een croque met taleggio, groene asperges en rucola en een zoete variant met brie en blauwe bessen mag iedereen proberen.  Verwennerij deze plek, waar de unieke samenstelling van ingrediënten tekenend zijn voor de persoonlijk aandacht die je hier ontvangt.

Tevreden kijk ik terug op deze foodtour waarmee ik namens Citymarketing Amersfoort en samen met de foodbloggers bijzondere aandacht schenk aan al deze vakmensen. Zij weten exact welke ingrediënten in hun producten zitten en vertellen je er met veel plezier en met veel kennis meer over. Onmisbaar in een tijd waarin we steeds kritischer zijn op wat we eten en waar het vandaan komt.

Ik zeg dan ook…stap hier zelf eens naar binnen, geniet van al het lekkers en stel de vragen waar je mee zit. Stuk voor stuk kunnen deze vakmensen je het verhaal achter hun eten vertellen. Zoals het hoort.

Benieuwd naar wat de foodbloggers en City Marketing Amersfoort er zelf over schreven? Lees het blog van My Happy Kitchen,  Miss Joesten , Foodaholic  en Citymarketing regio Amersfoort.

Ook interesse in de organisatie van een foodtour? Ik ga graag met je in gesprek!

Delen maakt de wereld zoveel mooier...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email